Maadoravad on oravate kauged ja suuremad sugulased. Nende perekonnas on mitukümmend liiki, millest mõned elavad Venemaal. Helid, mis loom loomulikult suhtlemise ajal tekitas, andsid talle nime - "susati" tõlkes vanaslaavi keelest tähendab "susisema".

Looma kirjeldus

Oravate suurus varieerub 15-30 cm ja kaal - 200 g kuni 1,5 kg ning isased on alati suuremad ja raskemad kui naised. Hallikaspruun värv võimaldab neil maastikuga ideaalselt sulanduda. Karvkate on jäme ja lühike, külma ilmaga asendatakse see pehme koheva karvkattega.

Keha on pikk, silindrikujuline. Väljaveninud peas on väikesed kõrvad, mis on kaetud allapoole. Tagumised jalad on pikemad kui eesmised. Mõne liigi saba pikkus võib ulatuda 26 cm-ni.

Loom on aukude kaevamiseks ideaalselt kohandatud: tema esijalgadel on teravad tugevad küünised ja lõualuu struktuur, mis kaitseb teda maa neelamise eest. Suurenenud pisaranäärmed puhastavad looma väikesed silmad tolmust ja mustusest.

Kaks paari võimsaid lõikehambaid (ülemine ja alumine) kasvab kogu elu, täpselt nagu teistel närilistel. Päästeloomad toovad toitu koju hästi arenenud põsekottides.

Elupaik

Oravad elavad parasvöötme laiuskraadides, eelistades lagedaid alasid: niite, steppe, poolkõrbeid. Leitud metsatundras ja kõrbetes.

Märge!

Loomad elavad 20 või enama isendiga rühmades pikkades maa-alustes tunnelites, mida nad ise kaevavad. Iga inimene kaevab eraldi uru, välja arvatud poegadega ema.

Urbade pikkus sõltub mullast: savistes ei ületa 8 m, liivastes mõnikord 16 m. Võite aru saada, et siin elavad goferid liivastel küngastel pinnal.

Aukude sissepääsud asuvad üksteise lähedal ja neid valvavad mitmed isikud. Ohu korral annavad nad vendadele märku: nad tõusevad tagajalgadele ja vilistavad.

Loomad katavad hoolikalt maa alla peidetud pesakambri muruga. Siin peavad nad talveund talveunes ootama.

Elustiil

Oravad on kõige aktiivsemad hommikul ja õhtul, kui kuumus kas pole veel saabunud või on juba vaibunud. Nad eelistavad veeta keskpäeva soojust ilma oma aukudest välja tulemata.

Märge!

Uni võtab looma elust märkimisväärse osa: kuni 9 kuud aastas. Järglasteta rasva kogunud isased ja emased jäävad talveunne juuni alguseks. Emad hakkavad talveuneks valmistuma, jättes järelkasvu, ja noored inimesed magavad viimasena. Mõnikord võib suvine talveunestumine muutuda talveks.

Gopher on seltskondlik loom. Naabrid "räägivad" pidevalt üksteisega: goferitel on imetajate seas üks raskemaid keeli.

Eluiga ja paljunemine

Looduses on goferi eluiga 2-3 aastat, lemmikloomana kasvab see 8-ni.

Kevadel pärast ärkamist algab paaritumisperiood, mis kestab umbes poolteist nädalat. Kurtid ja pimedad beebid sünnivad mais pärast 29-päevast rasedust.

Kuu aja jooksul hakkab noor gopher uut kodu otsima. Aasta pärast jõuab ta puberteediikka. Isased ei osale kasvatuses.

Märge!

Dieet

Jahvatatud oravad eelistavad taimse päritoluga toitu. Oma maitse-eelistuste tõttu said neist inimeste kahjurid: nad röövivad halastamatult põllumaad.

Peaaegu kõik söövad: lilli, seemneid, marju ja köögivilju - porgandeid, rediseid. Gophers ei keeldu seentest, putukatest, mädanikest ega väikestest lindudest. Nad võivad isegi raipe süüa.

Näiteks mägistes piirkondades elavad loomad söövad kevadel võilillede, tulpide ja taimede ülemiste võrsete juuri. Suvel on dieedil võililled, sinilill, kurerehad..

Gophers lemmikloomadena

Pärast armasate fotode nägemist võiksite leppida naljaka loomaga kodus. Tuleb meeles pidada, et see loom on metsik ja pole harjunud inimestega koos elama. On ebatõenäoline, et ta lemmiklooma teeb. Samuti peaksite olema valmis konkreetseks lõhnaks..

Gopher eelistab elada õues, soojas toas tunneb ta end halvasti. Avarasse lindlasse tasub paigutada torudest ja kastidest varjualused ning lehtede ja õlgede peenar. Lihtsaim viis inimesega läbi saada on õhukeste sõrmedega gophers.

Dieet peab sisaldama köögivilju, teravilja, rohtu, jahuussisid. Mõnikord saab looma ravida veiselihaluude, ristiku, jahubanaaniga.

Susley magustaja

Diabeediga inimestel on keelatud süüa eriti magusat toitu ja suhkrut. Suhkruasendaja "Susli" aitab teie toitu magustada. Selle toote kohta on palju erinevaid ülevaateid. Kuna aine on sünteetiline, sisaldab see erinevaid keemilisi elemente, mõned neist põhjustavad muret..

Mis see aine on?

Magusaine "Susli" on osaliselt sünteetiline, osaliselt looduslik aine.

Riiulitel müüakse seda väikeste valgete tablettidena, mis on pakendatud dosaatoriga torudesse, mahtuvusega 100 kuni 1670 portsjonit. üks tablett võrdub 1 tl valget suhkrut. Oma koostise tõttu on see Ameerika Ühendriikides ja Euroopa Liidu riikides keelatud, kuid esineb endise SRÜ territooriumil. On kergelt metallimaitsega. Tabletid kipuvad vedelikes kiiresti lahustuma..

Hea või halb?

Vere glükoositasemele vähese mõju tõttu on see aine vastuvõetav 1. ja 2. tüüpi diabeedi korral. Ei soodusta mikroorganismide arengut suuõõnes, hoides sellega ära kaariese tekkimise. See on kogu selle eelis. "Susli" kasutamine kahjustab neere, rasedatele ja imetavatele naistele on keelatud seda kasutada, kuna komponendid tungivad ema verre ja selle tagajärjel ka beebi. See on tingitud kantserogeensusest. Aine eritub neerude kaudu, mistõttu suured annused võivad nende seisundit halvendada. Seetõttu on soovitatav annus rangelt määratletud: 2,5 mg iga 5 kg kehakaalu kohta. Pärast selle magusaine kasutamist on ülevaated nahaprobleemide ilmnemisest.

"Susli" suhkruasendaja koostis ja omadused

Susli magusaine põhikomponendid on naatriumsoolad. Sahhariin ja tsüklamaat tasakaalustavad üksteist metallimaitse minimeerimiseks. Mõlemad koostisosad ei imendu organismis ja erituvad neerude kaudu, mis on väga kahjulik. Sahhariin on 400 korda magusam kui tavaline suhkur ja tsüklamaat on 30 korda magusam. Kokku sisaldab toode viit komponenti, nimelt:

  • veinihape;
  • sooda;
  • tsüklamaat;
  • sahhariin;
  • laktoos.

Viinhape vastutab tableti lahustuvuse eest. Soda on kõige kasulikum komponent, see vastutab naatriumi taseme eest, on hea ravim rütmihäirete, maohaiguste, külmetushaiguste korral, leevendab kõrvetisi. Magususe eest vastutavad tsüklamaat ja sahhariin, kuid neil pole glükeemilist indeksit, mistõttu nende olemasolu on diabeedi menüüs lubatud. Laktoos - toimib moodustava ainena, see aitab säilitada tableti kuju. See looduslik koostisosa ekstraheeritakse vadakust.

Kuidas seda õigesti kasutada?

Kui meditsiinilisi retsepte pole, on parem mitte pöörduda suhkruasendajate poole, vaid kasutada magustajana mett.

"Susli" päevane norm arvutatakse arstide poolt ja see ei ületa 2,5 grammi iga 5 kg inimese kaalu kohta. Mõne koostisosa kantserogeensuse tõttu on enne kasutamist vaja konsulteerida arstiga. Toitumisspetsialistid soovitavad seda magusainet vaheldumisi kasutada looduslike magusainetega nagu fruktoos või sorbitool. Need, kes seda kasutasid, räägivad veidi kummalisest maitsest ja magusaine kasutamisest küpsetamisel, mooside, kastmete ja magustoitude valmistamisel.

Gophers: liigid, fotod, kirjeldus, sisu

Jahvatatud oravad (Spermophilus) on oravate perekonda kuuluvad närilised. Kunagi oli neid loomi nii palju, et nad pidasid nendega lepitamatut võitlust, kahjustades rahvamajandust. Selle tulemusena viis näriliste aktiivne hävitamine koos nende elupaikade muutumisega selleni, et mõnedest oravaliikidest said punase raamatu asukad..

Gopheri elustiil looduses

Erinevalt oravatest, varjulise pideva metsa asukad, väike, vilgas, kõrbenud pinnasega sarnane värv, on oravad tüüpilised päikesevalgusele avatud stepile. Neid leidub ka madalrohulistel niitudel, puudeta mägedes, põldude äärelinnas. Nad eelistavad haruldase rohuga avatud ja kuiva kohta, kus ettevaatlikel loomadel on lihtsam ohtu õigel ajal märgata. Vältige metsi, võsa või umbrohtu ja soiseid alasid. Nad üritavad valida oma koduks kõrgendatud kohti.

Gofer on tuntud oma kolonnis seismise harjumuse poolest, see on omamoodi uurimisakt. Fotol ümbrust jälgiv gofer.

Goferid juhivad pooleldi maa-alust eluviisi ja peidavad vähima ohu korral aukudesse, mida nad nagu sündinud kaevajad kaevad ise. Mõnikord võib uru sügavus ulatuda kolme meetrini ja pikkus on umbes 15 meetrit! Sageli on urgudes palju harusid. Eluaseme lõpus varustavad loomad puhkekoha lehtedest ja kuivast rohust..

Loomad elavad üksikult või kolooniates. Igal täiskasvanul on oma eraldi urg ja oma individuaalne väike territoorium.

Gopher veedab öö urus ja puhkab päeval veel mitu tundi. Hommikul lahkub loom august alles siis, kui kaste aurustub. Kui päike loojub, läheb see ööseks auku.

Burrow toimib gopheri ja varjupaigana vaenlaste eest, mida närilistel on palju: kullid, madukotkad, ilvesed, kährikud, kojootid, hundid, rebased, mägrad. Kuid arvukad maa-alused käigud, loomulik ettevaatlikkus ja osavus võimaldavad sageli jälitajad ninaga jätta. Kuid loomale on suureks ohuks stepi tursk ja kaste, mis tänu oma pikale ja kitsale kehale suudavad pääseda otse näriliste urgu..

Iga liblikas teab oma auku suurepäraselt, kuid vaenlase eest põgenedes kiirustab näriline varjata end kellegi teise auku. Sel juhul kaitseb omanik innukalt oma eluruumi: esiteks lööb ta esikäppadega kiiresti sissetungijale näkku, nagu annaks nägu, siis hakkab võõrast närima ja sunnib teda seega koju minema. Selliseid kohtumisi ei juhtu aga sageli..

Nagu paljud välimuselt ja eluviisilt sarnased närilised, kelle seas on kõige kuulsamad bobakid - suuremad ja seltskondlikumad steppide elanikud ning hamstrid - parasvöötme väiksemad ja erksavärvilised närilised, veedavad goferid talve pikema une seisundis ilma toidu ja liikumiseta, sügisest kogunenud rasvavarude tarbimine. Talveunerežiimis aeglustuvad kõik eluprotsessid: süda lööb aeglasemalt, hingamine toimub harvemini, kehatemperatuur langeb. Alles kevadise sooja saabumisega elustub ja sööb gopher..

Arvatakse, et goferi uni talveunerežiimis on kõige tugevam. Võite isegi looma august välja võtta, raputada, nagu soovite, ja ta ei ärka üles. Samal ajal on Ameerika teadlased leidnud, et loom ärkab siis, kui õhutemperatuur langeb liiga madalale (kuni -26 ° C).

Mõni liik võib talveunne jääda ka suvel. Selle põhjuseks on ilmselt kevadised kuivad olud, mis põhjustasid taimestiku ülimahulise läbipõlemise ja selle tagajärjel on loomadel toidupuudus..

Looduslikes tingimustes elab gopher harva üle kolme kuni nelja aasta..

Paljundamine

Sõltuvalt kliimatingimustest ja liikidest ärkavad goferid talveunest veebruaris, märtsis või aprillis. Pärast pikka talveunne kaotavad loomad palju kaalu, nad on nõrgad, kuid hakkavad üsna varsti mõtlema järglastele - hakkavad urisema. Sel ajal on näha, kuidas isased väsimatult naisi taga ajavad ja rivaalidega võitlevad. Emase rasedus kestab umbes kuu; pesakonnas on 2–12 poega (tavaliselt 6–8). Imikud sünnivad alasti ja pimedana ning toituvad 1,5–2 kuud ema piimast ning nad saavad iseseisvaks eluks valmis kolme kuu vanuseks.

Suhtlus

Nagu teadlased on teada saanud, on loomade seas kõige keerulisem suhtlemiskeel. Lisaks vilistamisele ja sosistamisele suhtlevad loomad omavahel ultrahelisignaalide abil. Mõnikord vilistatakse valjult ja vahel siblitakse ja vilistatakse. Kuid vilistav hingamine on väike osa signaalist, mida inimene või mõni loom kuuleb. Suurem osa signaalist läbib ultraheli sagedusi.

Erineva tonaalsuse, rütmi ja tämbriga "vestlusega" saavad loomad isegi täpselt kirjeldada lähenevat kiskjat, selle tüüpi, suurust ja struktuuri ning öelda, kui kaugel oht on.

Mida gopher sööb??

Oravate toitumine koosneb peamiselt taimedest, kuid nende puuduse korral toituvad nad putukatest, enamasti rohutirtsudest, aga ka erinevatest mardikatest, jaaniussidest, röövikutest. Mõnikord ründavad oravad isegi põldhiiri ja väikseid linde. Loomade taimne toit koosneb enamasti noortest võrsetest, vartest ja lehtedest, samuti seemnetest. Loomade poolt söödavate taimede liigiline koosseis on mitmekesine: oksakakk, harilik ürdike, magus ristik, kõrvenõges, erinevad teraviljad jne Näriline saab toitu tavaliselt samal territooriumil, mida ta innukalt tähistab.

Venemaal elavate oravate tüübid, foto ja kirjeldus

Gopheri perekonnal on ainult 38 liiki. Venemaal lagedatel aladel alates kõrbest kuni polaarjooneni elab neist 9: kollane või liivakivi, punakas või suur, väike, täpiline, dauri, kaukaasia, pika sabaga, beringi ja punapõskne. Kõik need on karusnaha suuruse ja värvi poolest erinevad.

Kollane orav (liivakivi) (Spermophilus fulvus Lichtenstein)

Kollane maasorav elab peamiselt kõrbetes ja poolkõrbetes, kuid seda esineb ka Alam-Volga piirkonna kuivades steppides. Kaaslaste seas paistab ta silma eelkõige väikeste murmeliste liikide suurusele lähedase suurusega (tema keha pikkus võib ulatuda 38 cm-ni), välimuselt sarnaneb ta ka marmosidega. Suurest oravast eristab teda tumedate tanjälgedega liivakollaste toonide karusnaha ühtlane värv.

Kollane maasorav on kogu perekonna Spermophilus kõige kardetavam. Enne august välja roomamist pistab ta pea silmade kõrgusele välja ja olles pikalt selles asendis, uurib seda piirkonda. Toitmise ajal vaatab ta pidevalt ringi. Kõrges rohus sööb ta kolonnis, kui taimestik on madal, toitub ta istudes või isegi lamades, surudes ennast kogu kehaga maani. Võib-olla on selle tähelepanelikkuse põhjus üksildane eluviis, kus loom on sunnitud oma ohutuse eest ise hoolitsema. Iga inimene hõivab väikese (kuni 0,1 hektari suuruse) ala, mis kaitseb armukadedalt sugulaste sissetungi eest. Kui võõrale ähvardused ei toimi, kasutatakse hambaid.

Selle liigi talveunerežiim on kõigi maismaaoravate seas üks pikimaid - 8–9 kuud.

Punakas ehk suur orav (S. major Pallas)

Suur orav on esi- ja teraviljasaia steppides Volga keskosast Irtõšini. Punaka goferi suurus on kollasest teisel kohal, selle keha pikkus võib ulatuda 33 cm, saba - 6-10 cm.

Looma seljaosa värv on tume, ookerpruun, ebaselge valkjas-roostes laiguga, kõht on hallikaskollane. Pea ülaosa on hõbehall, mis erineb seljaosa esiosa värvusest. Põskedel ja silmade kohal paistavad silma selged punased või pruunid laigud.

Punakas gopher erineb teistest liikidest suurema liikuvuse poolest: oma urgust toitu otsides võib see näriline liikuda kakssada meetrit eemale ja kui taimestik kuivab, liigub ta toidurikkamatesse kohtadesse.

Suured söögimehed saavad ujuda isegi üle laiade jõgede!

Väike maa-orav (S. pygmaeus Pallas)

Pisike orav elab steppides alates Volga piirkonnast, Dnepri piirkonnast ja Kaukaasia mägedest kuni Musta, Aasovi ja Kaspia mere rannikuni. See on üks väiksemaid liike, selle keha pikkus ei ületa 24 cm, saba ei ületa 4 cm. Värv on silmapaistmatu - hall või pruunikas, tavaliselt on ülekaalus ookritoonid.

Kaukaasia orav (S. musicus Menetries)

Kaukaasia (mägi) maasorav leidub Elbruse piirkonnas, alpiniitudel ja karjamaadel. Selle närilise asulad võivad asuda 1000 kuni 3200 m kõrgusel merepinnast..

Väliselt näeb see välja nagu väike gopher. Selle keha pikkus on kuni 24 cm, saba on 4-5 cm. Seda liiki eristab tema rahulikkus: seda iseloomustab üksikute söödapiirkondade puudumine. Loomad kaitsevad ainult oma alalisi urgusid ja söödakohad on ühised.

Tähniline orav (S. suslicus Guldenstaedt)

Tähniline orav on selle perekonna üks väiksemaid esindajaid: keha pikkus - 17–26 cm, saba - 3–5 cm. Levinud Ida-Euroopa tasandiku steppides ja metsastipides Doonau jõest Volgani. Lemmikelupaigad on neitsi stepi, karjamaade ja karjamaade kõrgendatud alad. Elab kolooniates.

Nagu enamik päevaseid stepi- ja kõrbenärilisi, on ka kirjud maapojad kuival ja kuumal perioodil aktiivsed hommikuti ja õhtuti. Loomadele ei meeldi märg pinnas, seetõttu jätavad nad hommikul oma augud alles pärast kaste täielikku kuivamist ja vihmase ilmaga ei ilmu nad pinnale üldse. Magab 4–8 kuud aastas, olenevalt elupaigast ja ilmastikutingimustest.

Täpiline orav on täna haruldane loom, kes on Brjanski ja teiste piirkondade punasesse raamatusse kantud. Kunagi oli neid loomi arvukalt, nende vastu võideldi isegi põllumajanduslike kahjuritena. Kuid viimastel aastatel on näriliste elamiseks sobivate territooriumide pindala järsult vähenenud. Kaardil on nende elupaik muutunud pidevast ribast haruldasteks saarteks ja nende arv väheneb..

Dauri maapoeg (S. dauricus Brandt)

Daursky või, nagu seda ka nimetatakse, Baikali-ülene orav elab Baikali-taguse territooriumi kuivades steppides, samuti Ida-Mongoolias ja Kirde-Hiinas. Sageli leidub mäenõlvadel, karjamaadel, teeservades, raudteetammidel ja isegi köögiviljaaedades.

See on suhteliselt väike liik: tema keha pikkus on 17,5-23 cm, saba 4-6,5 cm. Trans-Baikali orava tagakülg on kerge, liivhall, kergelt roostes toon, kõht on kollakas-kollakas, küljed on kollakas-hallid.

Tavaliselt ei moodusta kolooniaid, vaid elab üksi.

Pika sabaga orav (S. undulatus Pallas)

Levinud Ida-Tien Shanis, Kesk- ja Lääne-Mongoolias, Kesk-Siberi lõunaosas Altai, Transbaikalia mägedes, Kesk-Jakuutias. Selle liigi elupaigad on mitmekesised, teda leidub kuivades steppides ja metsastepides, kõrbete ja mägede avatud maastikel.

Pika sabaga maaorav on üsna suur liik, keha pikkus on kuni 31 cm. Selle liigi eripära on kohev ja pikk saba (üle 16 cm).

Seljaosa värvus on ookerpruunist hallikasjaseni, külgedelt muutub roostes värv intensiivsemaks, pea on veidi tumedam. Tagaküljel on selgelt nähtav hall või valkjas täpp.

See gopher jääb talveunne hiljem kui teised liigid, mõnikord ka pärast lumesadu.

Beringia maaorav (S. parryi Richardson)

Beringi maapoeg (kutsutakse ka Arktika, Ameerika ja Ameerika pika sabaga oravaks) elab Euraasias ja Põhja-Ameerikas. Meie riigis on see Kirde-Siberis Kamtšatkal asuvas Tšukotkas. See asub avatud maastikel - niidu- ja stepialadel, mis tahes reljeefi kõrgendikul, sageli külade äärelinnas.

See on üks suurimaid liike: tšuktši isendite kehapikkus on 25–32 cm, ameerika omad on veelgi suuremad - nende keha pikkus ulatub 40 cm-ni.Loomade saba on pikk ja kohev. Selg on pruunikas-puhas, millel on selgelt eristatav suurte heledate laikude muster, pea on pruunikas-roostes.

Selle liigi toitumises mängib olulist rolli loomasööt (maamardikad, röövikud jne). Dieedi eripära on tingitud külmast kliimast.

Punapõsk-orav (S. erythrogenys Brandt)

Elab Uurali ja Lääne-Siberi regiooni lõunaosas, mida leidub ka Mongoolias.

See on keskmise suurusega näriline, kelle keha pikkus ei ületa 28 cm. Saba on lühem kui analoogidel - 4-6 cm. Selle nime sai ta põskedele iseloomulike pruunide või punaste laikude tõttu. Looma tagakülg on liivakollane, mustjaspruunide lainetega, kõht on tumedam, küljed roostekollakad. Lõual on valge täpp. Saba ilma musta otsata, alt tume.

See liik elab kolooniates, kuid igal täiskasvanud loomal on eraldi urg ja oma väike territoorium..

Võitlusest kaitseni

Oravad on näriliste rühm, kellega inimesed on pikka aega aktiivselt ja leidlikult võidelnud, nagu põllumajanduskultuuride kahjurite ja ohtlike looduslike fokaalsete infektsioonide (katk, tulareemia jne) kandjad. Just need tunnused, nagu ka paljude liikide asustamine inimtekkelistel maastikel, olid aluseks konfliktsuhetele inimestega. Näriliste arvu piiramise küsimustega tegelesid ja tegelevad jätkuvalt põllumajanduse kaitseteenistused ja meditsiiniteenistused, kasutades nende näriliste vastu ägedaid mürke.

Kui kaaluda perekonda Spermophilus, mille enamik liike on juba aastaid hävitamise objektiks, ei saa märkimata jätta nende rolli looduslikus koosluses. Seega annab keeruline urgude süsteem võimaluse tohutult paljude erinevate organismide olemasolu kohta. Näiteks ei ela väikese goferi urgudes ei rohkem ega vähem - 12 tuhat erinevat taksonoomiarühma loomaliiki. Samuti on teada, et goferite kadumisega väheneb oluliselt maapealsete röövloomade ja röövlindude arv (helejalg, stepikindel, kaljukits, hauakotkas jne)

Koos goferite otsese hävitamisega toimub äärelinna kündmise ja arengu ning kliimamuutuste tõttu nende looduslike elupaikade vähenemine ja ümberkujundamine..

Viimasel ajal on üha enam tõstatatud küsimus mitmete selle perekonna esindajate kaitsest. Tänapäeval on punapõsksed, täpilised, kollased, punakad ja Dauri maapoegad kantud Venemaa Föderatsiooni punasesse raamatusse ja / või piirkondlikesse punasesse raamatusse..

Selle teema ebaselgus seisneb selles, et looduskaitsega tegelevad eksperdid pakuvad välja karjakaitsemeetmeid ning meditsiiniteenused ja põllumajanduse kaitseteenistused jätkavad loomade arvu vähendamisele suunatud tegevust, et tagada elanikkonna epidemioloogiline heaolu ja vähendada saagikadu.

Gopher lemmikloomana

Tegelikult ei ole goferid kodus hoidmiseks eriti sobivad. Hoolimata asjaolust, et elu looduslikes tingimustes on täis ohtusid, on ebatõenäoline, et see stepiruumi armastav vilgas loom on rahul võimalusega asuda puuri või isegi avarasse linnumaja. Gopher ei ole katsejänes ega tšintšilja, kes kohanevad vangistuses eluga suurepäraselt ja harjuvad inimestega, goferi element on ruum ja vabadus ning ta ei saa iialgi taltsaks, paraku...

Kuid ikkagi on neid kodueksootika armastajaid, kes üritavad neid olendeid taltsutada. Siinkohal tuleb märkida, et korterid ei ole goferite pidamiseks täiesti sobivad - nad ei ela siin pikka aega, kuna neile on raske vastuvõetavaid tingimusi luua. Lisaks tähistavad loomad territooriumi ja nende eritiste lõhn on pehmelt öeldes üsna spetsiifiline..

Eramumaja sisehoovis on lubatud hoida käävikuid korpustes, kus loomad saavad oma vajadusi rahuldada - kaevata tunneleid, joosta, hüpata ja galoppi. Oravapaari jaoks on vaja vähemalt 150 × 150 cm suurust vabaõhupuuri.Goferi eluruumi sisse on paigutatud majad, kastid, torulõiked loomade varjupaigaks, tükid on ette nähtud lõikehammaste lihvimiseks. Talveunestamise eelõhtul (augusti lõpus - septembri alguses) antakse närilistele materjal voodipesu jaoks - põhk, hein, lehed, nii et lemmikloomad valmistaksid talveunekoha ette. Kogu ümbris on täielikult samade materjalidega kaetud. Talveunerežiimi ajal hoitakse gofereid ükshaaval.

Gopheri dieedi aluseks on teraviljasegud, kaer, nisu, oder, päevalilleseemned, mais, näriliste valmis sööt. Nad annavad köögivilju - porgandeid, peete, suvikõrvitsaid, kurke ja puuvilju - banaane, pirne, õunu, aga ka rohelist toitu - peasalatit, lutserni, võilillelehti, jahubanaani, ristikut jne. Aeg-ajalt mitmekesistatakse dieeti valgutoitudega (jahuussid, ritsikad, rohutirtsud). Lemmikloomi söödetakse 2 korda päevas.

Te ei saa gopherile anda toitu inimese toidulaualt, samuti kapsast, kastaneid, tammetõrusid, tammeoksi. Joogis on alati värsket vett.

Gopheri loom. Goferi kirjeldus, tunnused, liik, eluviis ja elupaik

Gopher on folkloori kangelane. Näriline esineb Kasahstani muinasjuttudes sageli; kalmõkid tähistavad oma päeva, sümboliseerides kevade saabumist. Arvatakse, et loom, kes seisab oma ohutust ja järglasi valvavas kolonnis, tunneb maetud aardega salajasi kohti. Kui öö saabub stepis, ütleb loom magavale rändurile kõrva, kuhu kuld on maetud.

Kirjeldus ja funktsioonid

Gopher kuulub näriliste klassi oravate perekonda, kuna seal on 38 loomaliiki, nende suurus ja värvus varieeruvad. Looma kaal on 200-1500 g, keha pikkus on 15-38 cm, väikseim saba 3 cm, suurim 16 cm.

Venemaal levinud harilike oravate liikide värvus hõlmab pruuni, pruuni-pruuni värvi, millel on laigud, triibud, tagaküljel heledate toonidega. Kõht on sageli valge kollakuse või halliga, küljed helepunased.

Närilistel on pikliku kujuga keha, mis sarnaneb silindriga. Tagumised jalad on pikemad kui eesmised, kuid võimsate küünistega, mis osalevad urbamises. Aurikulid on väikesed, vähearenenud. Fotol olev Sulik näeb välja naljakas ja armas.

Suveks muutub loomade karv kõvaks, hõredaks ja lühikeseks. Talvel kasvab kehatemperatuuri säilitamiseks karusnahk paksemaks ja pikemaks. Loodus hoolitses tolmuses stepis oleva goferi nägemise eest, pakkudes silmadele suurenenud pisaranäärmeid, mis kaitsevad silmi võõrkehade eest.

Loomad, kes hoiavad toitu edaspidiseks kasutamiseks, kasutavad põsekotte. Neid pole vaja ainult toidu säilitamiseks. Loomad, leides toitu, jooksevad oma auku ja söövad seda, mida nad põse taha tõid..

Koheval sabal on kolm funktsiooni. Toimib pimedas augus liikumisel juhendina. Labürintide seinu katsudes saab loom aru, mis suunas edasi liikuda. Kuumadel sulistel päevadel kasutab stepigoof oma saba kaitsena kõrvetavate päikesekiirte eest ja talvel säästab ta oma abiga külmumisest.

Koloonias edastavad imetajad omavahel teavet keerukate signaalide kaudu. Marmotite "keel" hõlmab piiksumist, vilet, vilistavat hingamist, sisinat. Närilist, kes teatab ohust ultrahelipiirkonnas, kiskjad ei kuule, mida preeriakoerad hoiatavad oma sugulasi vaenlase lähenemise eest.

Kuid see töötab siis, kui kiskja on veel kaugel. Inimkõrva poolt tajutavaid valju hääli tekitav karjuv koletis on märk sellest, et peate kohe varjama. Näriliste suhtluskeel on üsna keeruline. Teadlased kalduvad uskuma, et mitmesuguste helide abil kirjeldavad gophers ohtu kujutavat, selle kaugust ja muid üksikasju.

Kuula gopherside helisid:

Venemaal elavate hulgas on järgmist tüüpi oravaid:

  1. Kollane või liivakivi

Nad kasvavad kuni 38 cm kehapikkuseks ja kaaluvad 0,8 kg. Goferi kõrbe looma elupaik määrab värvi - tumedate laikudega monofooniline liivane. Looma võib leida Usbekistanist, Kasahstanist, Türkmenistanist, Volga alamosa aladelt.

Elab üksildast elu, ei moodusta asulaid. Seetõttu on ta liiga ettevaatlik. Enne august lahkumist vaatab ta pikalt ümbruskonnas ringi. Toitmise ajal võtab see positsioone sõltuvalt taimestikust. Kõrges rohus sööb ta, sammas seistes, madalas rohus - maani painutatud.

Liivakivid on sageli trükkimise sihtmärk. Kuigi näriliste sportlik jahipidamine hõlmab võitlust nakkusetekitajate vastu ja põllumaa kaitsmist hävitamise eest, koristatakse kevadel kollaseid maapoegi ilusa karusnaha jaoks ning nende rasva kasutatakse kulinaarsetel ja meditsiinilistel eesmärkidel. Liivakivi erineb teistest sugulasliikidest kõige pikema talveunega, mis on 9 kuud.

  1. Suur punakas

Punasest gofrist veidi väiksem, maksimaalne keha pikkus on 33–34 cm, selg on kuldpruun, roostes täppide, punaste külgede, halli kõhuga. Punased laigud on silmakoopade kohal ja põskedel selgelt nähtavad. Kehakaal ulatub 1,2-1,4 kg.

Teiste liikide hulgas paistab suur gopher silma aktiivse eluviisiga, rändab toidubaasi otsima, ujub hästi. Urbade ees, mida maatüki kohta on kuni 10 tükki, puuduvad mullavallid (gophers), mis pole selle perekonna näriliste jaoks tüüpiline..

Levikualaks on Kasahstani ja Vene stepid, metsastep. Harvem leidub loomi metsaservast, teede äärest. Loomad on võimelised elama põõsastikes, kus kõrge taimestik ei võimalda ümbrust jälgida isegi kolonni asendis.

Suur orav ei ole väike ega ohustatud liik. Vastupidi, see põhjustab käegakatsutavat kahju teraviljakultuuride kasvatamisele spetsialiseerunud põllumajandusettevõtetele. Nagu teised liigid, levitab see nakkushaigusi.

Selg on hallikaspruun või mullane, kollakate laikudega. Parietaalne ja kuklaluuosa on küllastunud värvides, rindkere on valge, küljed punased. Keskmine keha pikkus on 21 cm, saba on väike, ainult 4 cm. Venemaal asuva väikese marmoti looduslikud biotoopid on Volga piirkonna tavalised stepid, Ciskaukaasia madalmäestikud heinamaad. Loom väldib kohti, kus on kõrge forbs.

Iga inimene on rahul ühe uruga. Närilist ei hoiustata. Seda peetakse kaheksa ohtliku haiguse kandjaks, mis võivad põhjustada epideemia. See hävitab halastamatult teravilja, melonit ja istutusmaterjali. Vaatamata kahjustatud liikidele on see kantud Krimmi punasesse raamatusse.

  1. Kaukaasia või mägine

Keha on 23–24 cm pikk, tagavärv on pruun, kollakuse pruunikas või mustade karvade lisamisega. Kõht ja küljed on hallid. Muster on noorematel loomadel rohkem väljendunud. Levikuala hõlmab Elbruse piirkonna niite, teraviljadega külvatud steppe, kadakast või lodjapõõsast võsastunud heinamaid, Kaukaasia jõgede lammid.

Kui metsas on gopher, on see mägiliik. Erinevalt nende sugulastest, kes eelistavad elama asuda lagendikele, äärmisel juhul metsaservadele, võib Kaukaasia maapoja leida metsast, kus on keskealised männid.

Loomade individualism laieneb ainult eluruumidele, kuid mitte toitumisaladele, kus nad söövad koos teiste liigi liikmetega rohtu. Mägilind on katku levides oht koduloomadele.

Ida-Euroopa oru kündmata stepid, metsastep, Ukraina ja Valgevene läänepiirkondade karjamaad on kuni pool kilogrammi kaaluvate, 17 cm pikkuste ja 3-sentimeetriste sabadega väikeloomade levikuala. Värv on täpiline, mis andis sellele liigile nime..

Selja põhivärv on pruun või pruun. Laigud võivad olla valged või kollased, pea tagaosa on pockmark. Kõhuosa on kollakast hall, rindkere on hele. Mida lähemale lõunasse elab täpiline maasorav, seda kahvatum on värv.

Karv on lühike, hõre, välja arvatud saba. Suurel peas paistavad silma suured valge äärega silmad. Kõrvad on peaaegu nähtamatud. Närilised elavad asulates, moodustavad väikese oravaga hübriide.

Liigi esindajatel on hele värv: selg on liivashall, vaevumärgatavate lainetega, kõht on kollakas, küljed on hallid, roostevärvi varjundiga. Keskmine keha pikkus - 20 cm, suurimatel üksikisikutel - 23 cm.

See moodustab asulaid Transbaikalia steppides, sellest ka teine ​​nimi - Transbaikalian gopher. Sage külaline kodutalu- ja suvilates, karjamaadel, taludest kaugel. Asub teede äärde või raudteede lähedale, hõivates kellegi teise uru.

Elab iseseisvalt, ei kuulu grupi arvelduste hulka. Paaritumisperioodil suudab Dauri gopher 1,5 km ületada. Burrows kaevatakse igal aastal ilma avariiväljapääsudeta ja katuseta. Enne talveunestamist maskeerib sissepääsuava murukattega.

Liik on levinud Uurali lõunaosas, Kaukaasias, Lääne-Siberis, Kasahstanis. Gopher sai oma nime põskede suurte roostes või pruunide laikude järgi. Suuruse ja kaalu poolest kuulub see keskmisse kategooriasse.

Punapõsk-närilise eripära on see, et keha pikkusega 26–28 cm on tal ebaproportsionaalselt väike saba, mille mõõtmed on 4–5 cm, ülakeha on kuldpruuni värvusega, heledama pihlaga. Saba on kuldne, ühevärviline. Külgedel teistele liikidele omased punased toonid on halvasti nähtavad või puuduvad üldse.

Punase näoga gopher paistab silma väikese nüri ninaga pea, suurte hammaste ja silmadega. Enamik elupaiku on sulerohi ja keelavad stepid. Aeg-ajalt leidub metsastepi- ja mäginiitudel, mitte üle 2000 tuhande merepinna.

Mida lähemale lõunale, seda rohkem muutuvad loomad väiksemaks ja värv tuhmub. Liigi närilised moodustavad kolooniad. Kahjulik teraviljakultuuridele, köögiviljaaed. Entsefaliidi, katku pahaloomulised kandjad.

  1. Pika sabaga

Kaug-Ida on suurte oravate liikide levikupiirkond, kelle keha ulatub 32 cm-ni ja saba on poole pikem. Isase kaal on pool kilogrammi, emase oma 100 g vähem. Kuldpruunil seljal on näha valkjat täppi. Küljed on punased, kõht on kollane, pea on selgemate kõrvadega kui teistel liikidel seljast tumedam.

Loomad elavad madalates mägedes, metsatundras, steppides, haruldastes männimetsades, kus kasvavad stepirohud. Prairie koerad kaevavad keerukaid urke erineva otstarbega kihtidega. Pika sabaga maaoravate helisid võrreldakse haraka siristamisega. Nad jäävad talveunne, kestes üle kuue kuu, pärast esimest lund.

  1. Beringian või ameeriklane.

Venemaal on selle liigi goferid levinud Kamtšatkal, kus neid nimetatakse evraškaks, Koljukas, Tšukotkas. Nad eelistavad asuda külade lähedal asuvale põllumajandusmaale, kuid neid leidub ka looduses.

Keha on kuni 32 cm pikk ja saba kuni 12 cm. Selg on kuldpruun ja valgete laikudega, pea on toonides küllastunud. Näriliste küljed, kõht on erepunast värvi. Külma kliima tõttu eelistavad närilised loomset toitu (putukaid). Nad võtavad meeleldi vastu turistide hõrgutisi ja teevad oma parkimiskohtadesse vaeva. Nad elavad kolooniates, kaevavad hargnenud auke, kus reserveeritakse koht varudele, mida süüakse pärast talveunest ärkamist.

Elustiil ja elupaik

Kuigi mõnda liiki leidub männimetsades ja tammemetsades, eelistab enamus elada avatud maastikel. See on tingitud ohutuse säilitamise võimalusest. Goferitel on palju looduslikke vaenlasi. Nende hulka kuuluvad öökullid, tuulelohed, kullid. Loomadelt - rebased, mägrad, hundid, kährikud. Sidumine, maod, tuhkur on kõige ohtlikumad, kuna need võivad tungida otse koju.

Närilistele sobivad elupaigaks stepid, karjamaad, madala ja hõreda taimestikuga heinamaad. Kolonnis racki vastu võtnud ja läheduses asuvat territooriumi kontrollinud, märkab loom õigel ajal ohtu ja hoiatab lähedasi häälsignaalidega. Prairie koerad ei pea alati oma kodus varjupaika. Juhtub, et nad satuvad esimesse auku, kuhu satuvad, kus kohtuvad omaniku vastupanuga.

Loodus on varustanud tugevate jalgadega teravate küüniste ja spetsiaalse lõualuude struktuuriga gophereid aukude kaevamise hõlbustamiseks. Igal loomal, olenemata sellest, kas ta elab koloonias või üksi, on oma isiklik "korter" ja sagedamini mitu.

Mõned liigid kaevavad kuni kolme meetri sügavusi, kuni 15 meetri pikkuseid auke. See toitub hommikul, kui päike kuivab kastet murul, ja õhtul. Ta veedab kõige kuumemad tunnid augus, läheb päikeseloojangul magama.

Talveks jääb talveunne, mis kestab sõltuvalt elupaiga kliimatingimustest. Mida kaugemal on regioon põhja pool, seda pikem on uneaeg. Maksimaalne tähtaeg on 9 kuud. Enne näriliste kehas uinumist tekivad teravad metamorfoosid. Steroidide tase hüppab järsult, lihasmass suureneb märkimisväärselt, mille valgud tarbitakse talvel.

Gopher magab väga sügavalt. Seda saab äratada ainult temperatuuri languse korral alla -25 ° С. Seda kasutavad sageli stepikoorid, kes söövad magavaid kalju. Torporti ajal kaotavad närilised poole oma algsest kaalust. Põud ja toitumise puudumine toovad kaasa asjaolu, et loomad jäävad suvel talveunne, oodates raskeid aegu.

Toitumine

Goferi dieet sisaldab taimset ja loomset toitu. Suhe sõltub arvelduskohast. Mida kaugemal närilised elavad, seda rohkem loomseid valke nad vajavad. Kõige tavalisem taimne toit sisaldab:

  • teravili, kaunviljad;
  • melonid;
  • forbs (ristik, koirohi, sinilill, võilill, mägismaalane, nõges, oksavits);
  • metssibula sibulad, tulbid;
  • päevalille-, tamme-, vahtra-, aprikoosiseemned;
  • paju noored võrsed;
  • seened, marjad.

Olenevalt aastaajast toituvad maapojad maa-alustest või rohelistest taimeosadest, seemnetest. Aedadesse jõudes söövad loomad rõõmsalt porgandeid, peete, gladioolimugulaid. Loomsest toidust sisaldab dieet:

  • putukad (mardikad, rohutirtsud, ussid, jaaniussid);
  • vastsed;
  • linnumunad;
  • päikese hiired, tibud.

Ebapiisava toidubaasi korral söövad goferid toidujäätmeid, raipeid. Suurtes asulates täheldatud kannibalismi juhtumid.

Paljunemine ja eluiga

Vaatamata õhukesusele ja nõrkusele pärast talveunestamist algab paaritumisperiood paar päeva pärast ärkamist. Pole täielik ilma rivaalidevaheliste võitlusteta sõprade tähelepanu pärast.

Viljastatud emased kannavad poegi kuu aega. Sündib kahest kuueteistkümneni. Järglaste arv sõltub otseselt elupaigast ja toiduvarudest.

Imikud toituvad poolteist kuud ema piimast, kahe nädala pärast hakkavad nad nägema. Nad saavad ise toituda 30 päeva pärast, kuid püsivad ühises urus kuni kolm kuud. Emane kaitseb lapsi meeleheitlikult kutsumata külaliste eest. Suuremana paistab sel hetkel saba üles, blokeerides läbipääsu. Täiskasvanud alaealised liiguvad vanema hoolikalt kaevatud aukudesse.

Hiline kevad, kannibalismi juhtumid ja kiskjad on noorte loomade kõrge suremuse põhjused. Looduses ei ela närilised kaua - 2–3 aastat. Mõned isikud elavad soodsates tingimustes kuni kaheksa aastat.

Närilised ei kanna ainult nakkushaigusi ja jätavad teraviljaga külvatud põldudele suured kiilased laigud. Goferi positiivne roll looduses on järgmine:

  • putukate kahjurite populatsioonide vähenemine;
  • mulla niiskuse ja õhu läbilaskvuse suurendamine, orgaanilise aine lagunemise kiirendamine;
  • närilistest toituvate haruldaste röövlindude liikide arvu suurenemine.

Kevadel saadud suure jahvatatud orava karusnahk on naaritsa jäljend. Hingamiselundeid töödeldakse ökoloogiliselt puhta rasvaga. Toode kiirendab toksiinide eemaldamist kehast, on toniseeriva ja bakteritsiidse toimega.

Lugejaid huvitab, kas kikk on punane raamatuloom või mitte. Stavropoli territooriumil, Altai, Kaukaasias, Brjanskis, Moskvas, Nižni Novgorodi piirkondades ja teistes piirkondades on väikestele, punapõsksetele ja täpilistele liikidele määratud ohustatud ja haruldane staatus. Põhjusteks on laialdane maa kündmine, pestitsiidide kasutamine, kasvav kiskjate arv, taimestiku põletamine.

Mõned preeriakoeraliigid kaovad isegi looduskaitsealadel. Kiiresti oli vaja luua kunstlikud biotoobid ja puukoolid. Riigi loomade bioloogilise terviklikkuse säilitamine on riiklik ülesanne.

Huvitavaid fakte goferite kohta (10 fotot + 1 video)

Esiteks väike bioloogia

Virre (ladina keeles Spermophilus või Citellus) - oravate perekonna (Sciuridae) keskmise suurusega näriliste perekond.
Keha pikkus 14-40 cm, saba 4-25 cm (tavaliselt vähem kui pool keha pikkusest). Tagajalad on esiosast veidi pikemad. Kõrvad on lühikesed, kergelt pubekad. Seljaosa värv on väga mitmekesine - rohelisest lillani. Sageli on tagaküljel tumedad lainetused, pikisuunalised tumedad triibud, heledad triibud või väikesed täpid. Kere külgedel võivad kulgeda heledad triibud. Kõht on tavaliselt määrdunud kollase või valkja värvusega. Talveks muutub goferi karusnahk pehmeks ja paksuks; suvel on see vähem levinud, lühem ja karmim. Põsekotid saadaval.
Silmad on väikesed, hästi arenenud pisaranäärmetega. Tänu sellele on sarvkest usaldusväärselt tolmu eest kaitstud.
Lõualuu struktuur võimaldab närilistel kaevata auke maa alla neelamata. Mõnel marmmel on põsekotid hästi arenenud. Need võimaldavad loomal toitu auku viia..

Gofer elab põhjapoolkera metsatundras ja steppides. Kõige sagedamini eelistab näriline asuda avatud maastikele. Loom viib maapealset elu. Kaevab iseseisvalt auke, mille pikkus sõltub täielikult mullast. Niisiis, liivastel maadel võib see ulatuda 16 meetrini, savisel mitte rohkem kui 8. Urja sees on sageli pesakamber, hoolikalt rohuga vooderdatud. Seal, kus gopher elab, on sissepääsu ees näha liivaseid künkaid. Loomad on päeval aktiivsed. Nad eksivad harva oma urgust kaugele. Närilised elavad 19–29 isendi kolooniates. Urbade lähedal valvavad pidevalt mitmed söögimehed. Kui nad näevad ohtu, annavad nad viivitamatult signaali ülejäänud perele..

Seksuaalne dimorfism oravates on nõrk. Mõne liigi isasloomad on suuremad kui naised. Goferid hakkavad urisema tavaliselt mõni päev pärast talveunest ärkamist. Aretusprotsess on lühike. Paaritumisperiood kestab umbes 11 päeva. Mõnel juhul pikeneb selle kestus kuuni. Emased sünnitavad kord aastas. Nende rasedus kestab 29 päeva. Pojad sünnivad mais. Pesakonda ilmub 3-16 poega. Kuid enamasti ei ületa poegade arv 9. Vastsündinud röövikute arv on otseses proportsioonis elupaigaga, piisavas koguses toitu. Imetamine emastel kestab 33 päeva. Isased noorloomade kasvatamises ei osale. Pojad sünnivad pimedana. Nende silmad avanevad 21 päeva pärast sündi. 28 päeva pärast hakkab noor orav toituma rohust ja liikuma. Kuid ta jätkab piima söömist. Tugevnenud noorukid lahkuvad esimest korda oma urgudest. Mõni päev hiljem hakkavad noored karjategijad kodu otsima oma perest mitte kaugel..

Gopheri perekonnal on ainult 38 liiki. Venemaal lagedatel aladel alates kõrbest kuni polaarjooneni elab neist 9: kollane või liivakivi, punakas või suur, väike, täpiline, dauri, kaukaasia, pika sabaga, beringi ja punapõskne. Kõik need on karusnaha suuruse ja värvi poolest erinevad.

Oravad on näriliste rühm, kellega inimesed on pikka aega aktiivselt ja leidlikult võidelnud, nagu põllumajanduskultuuride kahjurite ja ohtlike looduslike fokaalsete infektsioonide (katk, tulareemia jne) kandjad. Just need tunnused, nagu ka paljude liikide asustamine inimtekkelistel maastikel, olid aluseks konfliktsuhetele inimestega. Näriliste arvu piiramise küsimustega tegelesid ja tegelevad jätkuvalt põllumajanduse kaitseteenistused ja meditsiiniteenistused, kasutades nende näriliste vastu ägedaid mürke.

Kui kaaluda perekonda Spermophilus, mille enamik liike on juba aastaid hävitamise objektiks, ei saa märkimata jätta nende rolli looduslikus koosluses. Seega annab keeruline urgude süsteem võimaluse tohutult paljude erinevate organismide olemasolu kohta. Näiteks ei ela väikese goferi urgudes ei rohkem ega vähem - 12 tuhat erinevat taksonoomiarühma loomaliiki. Samuti on teada, et goferite kadumisega väheneb oluliselt maapealsete röövloomade ja röövlindude arv (helejalg, stepikindel, kaljukits, hauakotkas jne)
Väliselt armas näriline köidab lemmikloomi armastavate inimeste tähelepanu. Jahvatatud oravad sobivad aga lemmikloomana pidamiseks halvasti. Närilise taltsutamine on äärmiselt problemaatiline. Lisaks eraldavad loomad spetsiifilist ebameeldivat lõhna..

Huvitavaid fakte:

- Helid, mis loom loomulikult suhtlemise ajal tekitas, andsid talle nime - "susati" tõlkes vanaslaavi keelest tähendab "susisema".
- Kollane virre ehk liivatee (ladina Spermophilus fulvus) - harilike oravate perekonna näriline, Venemaa suurematest tõugudest.
- Iga liblikas teab oma auku suurepäraselt, kuid vaenlase eest põgenedes kiirustab näriline varjata end kellegi teise auku. Sel juhul kaitseb omanik innukalt oma eluruumi: esiteks lööb ta esikäppadega kiiresti sissetungijale näkku, nagu annaks nägu, siis hakkab võõrast närima ja sunnib teda seega koju minema. Selliseid kohtumisi ei juhtu aga sageli..

- Arvatakse, et goferi uni talveunerežiimis on kõige tugevam. Võite isegi looma august välja võtta, raputada, nagu soovite, ja ta ei ärka üles. Samal ajal on Ameerika teadlased leidnud, et loom ärkab siis, kui õhutemperatuur langeb liiga madalale (kuni -26 ° C).
- Värskendamist tehakse gofril pidevalt - sportjahil.
- Paljudes liikides on koos talveunega ka suvine talveunne, mis on seotud toidupuudusega.
- Esimesel aastal sureb 69% alaealistest. Seda soodustavad kiskjad, hiliskevad.
- Mõni aeg enne talveunerežiimi hakkavad ameeriklased sööma oma kehasse steroide. Nende arv ületab keskmist 199 korda. See võimaldab teil lihasmassi mitu korda suurendada. Eksperdid on leidnud, et neerupealised aitavad toota nii palju hormoone. Huvitav fakt on see, et oravate steroidide mõjul kasvab ainult lihasmassi, ülejäänud kudesid see ei mõjuta..

- Täppiline kull magab väga iseloomulikus poosis - istub tagajalgadel (ja ei valeta), painutab pead kõhtu ja katab ülevalt sabaga.
- Transbaikalias pesakambri ees elav pika sabaga orav on kaitstud üleujutuste eest, mis on järsult tõusnud rada.
- Madu urgu sisenedes seisab emane orav üle vahekäigu ja vehib sabaga. See tekitab tunde, et see on palju suurem kui selle tegelik suurus. Emaslind kaitseb poegi ka pärast madu hammustamist.
- Noored närilised jäävad täiskasvanute loomade järel talveunne.
- Kollane gopher võib talveunne jääda kuni 9 kuud.
- Maapinna heitkoguseid uru sissepääsu juures nimetatakse gophersiks..
- Karusnahakaubanduse objektiks on suured oravate liigid. Varakevadised nahad jäljendavad naaritsat. Kollane jahvatatud oravarasv on söödav ja seda kasutatakse ka tehnilistel eesmärkidel.

- Gophersil on väga arenenud keel. Nende suhtlemist peetakse imetajate seas üheks keerulisemaks. Bioloogid Manitoba ülikoolist (Kanada) uurisid goferite suhtlemist ja koostasid terve sõnastuse vilistamisest, siristamisest ja muudest loomade häältest. Eriti tähelepanuväärne on "chak" silpi meenutav heli. See on omamoodi hüüumärk, mis annab signaalidele kindla tähenduse ja võib osutada isegi ohu määrale..

- 1950. aastate keskel töötati välja goferite vastu AN-2 lennuki spetsiaalne versioon, mida nimetati lennukiks gophersiga võitlemiseks..
- Ukrainas arvati kirju kääbus arvukuse järsu languse ja täieliku väljasuremise ohu tõttu 2009. aastal Punasesse raamatusse.
- Kivised ja Kalifornia maapirnid varjavad kiskjate eest oma lõhna. Teadlased märkasid, et gopher leidis äravisatud madu naha, närib seda ja lakub siis karva, leotades seda ussi lõhnaga..

Kalorite sisaldus Virre on suhkruasendaja. Keemiline koostis ja toiteväärtus.

Toiteväärtus ja keemiline koostis "Virre suhkruasendaja".

ToitainetsummaNorm **% normist 100 g-s% normist 100 kcal100% normaalne
Kalorite sisaldus20 kcal1684 kcal1,2%6%8420 g
Süsivesikud0,2 g219 g0,1%0,5%109500 g

Energeetiline väärtus Virre suhkruasendaja on 20 kcal.

Esmane allikas: kasutaja on selle rakenduses loonud. Rohkem detaile.

** Selles tabelis on toodud vitamiinide ja mineraalainete keskmised normid täiskasvanule. Kui soovite teada norme, mis põhinevad teie sool, vanusel ja muudel teguritel, siis kasutage rakendust "Minu tervislik toitumine".

Gopher

Sarnased artiklid

Shiba inu

Yorkshire terjer

Gophers on oravate perekonna väikeste näriliste perekond..

  • 1 Närilise kirjeldus
    • 1.1 Värv
  • 2 Mis sööb
  • 3 Kus see elab
  • 4 Levinumad tüübid
    • 4.1 California orav (Spermophilus beecheyi)
    • 4.2 Euroopa või lääne- või hall-orav (Spermophilus citellus)
    • 4.3 Dauri ehk Transbaikali päritolu orav (Spermophilus dauricus)
    • 4.4 Punase näoga orav (Spermophilus erythrogenys)
    • 4.5 Kollane gopher või liivakivi gopher (Spermophilus fulvus)
    • 4.6 Kuld-orav (Spermophilus lateralis)
    • 4.7 Suur või punakas jahvatatud orav (Spermophilus major)
    • 4.8 Kaukaasia orav (Spermophilus musicus)
    • 4.9 Ameerika, Beringi või Ameerika pika sabaga orav (Spermophilus parryi)
    • 4.10 Väike maa-orav (Spermophilus pygmaeus)
    • 4.11 Relic ehk Tien Shani orav (Spermophilus relictus)
    • 4.12 Richardsoni kääbus (Spermophilus richardsonii)
    • 4.13 Kaskaadi mägimaa orav või kaskaadi maa orav (Callospermophilus saturatus)
    • 4.14 Tähniline orav (Spermophilus suslicus)
    • 4.15 Pika sabaga orav ehk Eversmani kikk (Spermophilus undulatus)
    • 4.16 Kivine või kivist orav (Spermophilus variegatus)
  • 5 Mees ja naine: peamised erinevused
  • 6 Käitumine
  • 7 Paljundamine
  • 8 looduslikud vaenlased
  • 9 huvitavat fakti:

Näriliste kirjeldus

  • Keha pikkus on 14-40 cm,
  • Saba on 4-25 cm pikk.
  • Tagumised jalad on veidi pikemad kui esijalad.
  • Kõrvad on lühikesed, hõredalt pubekad.

Värv

Mesonotum rohelisest lillani, sageli tumedate lainetega, pikisuunaliste tumedate triipude, heledate triipude või väikeste täppidega. Heledad triibud kulgevad mööda keha külgi. Kõht on määrdunud kollane või valkjas. Talvel muutub karv pehmeks ja paksuks, suvel on hõre, lühike ja jäme. Seal on põskekotid.

Mis sööb

Oravate toitumine hõlmab taime maapealseid ja maa-aluseid osi, mis kasvavad nende urbade lähedal. Mõned liigid toituvad ka loomsest toidust, tavaliselt putukatest. Jahvatatud oravad valmistavad rohtsetest seemnetest ja teraviljateradest suuri toiduvarusid..

Kus elab

Gofereid leidub põhjapoolkera parasvöötmeliste laiuskraadide stepi-, metsastepi-, niidu-stepi- ja metsa-tundramaastikes. Nad elavad lagedatel aladel, jõeorgude niidualadel, poolkõrbetes ja isegi kõrbetes, mägistepidel tõusevad kuni 3500 m kõrgusele merepinnast.

Levinud tüübid

California orav (Spermophilus beecheyi)

Keha pikkus kuni 30 cm, saba kuni 18 cm pikk, põõsas. Karusnahk on tähniline. Pea tagaosa ja ülaosa on kirju, halli ja helepruuni ning tumedat värvi. Kõht on kerge. Silmade ümber on karusnahk valge ja kõrvade ümbruses must.

Liik on levinud Mehhikos ja Ameerika Ühendriikide lääneosas.

Euroopa või lääne- või hall-orav (Spermophilus citellus)

Keha pikkus 17–23 cm, saba 5–7 cm pikk, selg on hallikaspruunikas, kollakasvalged lainetused. Küljed on roostekollakad, kõht on kollakas. Silmade ümber on heledad rõngad. Saba, mille otsas on tume ääris.

Seda leidub Kesk- ja Ida-Euroopa kaguosas, Saksamaal, Poolas, Austrias, Ungaris, Tšehhi Vabariigis, Slovakkias ja kuni Türgi ja Moldova Euroopa osani Ukrainas. Haruldased liigid, kaitstud paljudes Euroopa riikides.

Daursky ehk Transbaikali päritolu orav (Spermophilus dauricus)

Väike, pika sabaga liik, kelle keha pikkus on 18–23 cm, saba on 4–6,5 cm pikk, seljaosa on hele, roosaka varjundiga kollakashallikas, täppideta. Pea ülaosa ja silmade all olevad laigud on tumedad. Kõri on valge, kõht on kollakas-kollakas, küljed on kollakas-hallid.

Liik on Baikali-äärse territooriumi endeemiline. Leidub ka Ida-Mongoolias ja Hiina kirdeosas.

Punase näoga orav (Spermophilus erythrogenys)

Liik sai oma nime kastanpruuni või punaka värvusega põskedel olevate laikude tõttu. Keha pikkus on 24–28 cm, saba on lühike. Seljaosa ja pea dorsaalselt pruunikas-buffy kuni hall-buffy.

Levinud Lääne-Siberi lõunaosas, Mongoolias ja Hiinas, elab tasastes poolkõrbetes ja kuivades sulerohu steppides.

Kollane gopher või liivakivi gopher (Spermophilus fulvus)

Üks suurimaid liike kehapikkusega 23–38 cm. Saba pikkus 6–12 cm. Isaste kaal 700–900 g, emased 600–800 g, enne kui talveunne jõuab 1,6 kg. Selja ühevärvilise liivakollase värvuse tõttu nimetatakse seda kollaseks maasoraks. Küljed on kergemad, kõht on puhmik-kollakas. Saba on väljast helekollane ja seest tumedam..

Elupaik hõlmab Volga alampiirkonda, Kasahstani ja suuremat osa Kesk-Aasia madalikust.

Kuldne orav (Spermophilus lateralis)

Liigi keha pikkus on 23–30 cm. Keha on kuldpruun, külgedel mustad triibud. Väliselt natuke nagu tibupulgad.

Leitud Lääne-Põhja-Ameerikas.

Suur või punakas jahvatatud orav (Spermophilus major)

Suur liik kehapikkusega 24–33 cm, saba 6–10 cm pikk, kaal enne talveunest kuni 1,4 kg. Tagakülg on tume, puhaspruun, küljed punakad. Tagaküljel on valkjas lainetus. Pea on pealt hõbehall. Punased või pruunid laigud asuvad silmade kohal ja põskedel. Kõht on hallikaskollane.

Seda liiki leidub Venemaa ja Kasahstani põhjaosa madalikul ja jalamil.

Kaukaasia orav (Spermophilus musicus)

Keha pikkus ulatub 24 cm-ni, saba on umbes 5 cm pikk, seljaosa on hall, pruunika või kollaka varjundiga, kergelt määrdunud. Küljed ja kõht on seljast heledamad, määrdunud hallid, kollakastooni tooniga.

Levinud Elbruse piirkonnas Kubani ja Tereki vesikonnas.

Ameerika, Beringi või Ameerika pika sabaga orav (Spermophilus parryi)

Suur liik, kelle keha pikkus on 25–33 cm. Kaal on 700–800 g. Saba on kohev, ulatudes 13 cm-ni. Liigi suurus ja mass kasvab lõunast põhja. Selg on pruunikas-puhas, heledate laikude mustriga, pea on tume, pruunikas-roostes. Kõht on särav, kahvatu-roostes. Talvemantel on hele, hallikas.

Elab Euraasias ja Põhja-Ameerikas.

Väike jahvatatud orav (Spermophilus pygmaeus)

Madal vaade. Keha pikkus 19–24 cm, kaal umbes 450 g.Saba on lühike. Seljaosa hallist hallist kuni kahvatukollakani, täpiline või lainetav. Pea on puhas, seljast tumedam. Kõht on hallikas, kurk valkjas. Küljed on tuhmid, hallid, kollase tooniga.

Liik elab madal- ja madalmäestikes ning poolkõrbetes Dnepri piirkonnas, Ciskaucasias, Alam-Volga piirkonnas.

Reliikvia ehk Tien Shani orav (Spermophilus relictus)

Keha pikkus on 20–28 cm, saba on pikk, 5–8 cm. Väliselt sarnaneb see hallide ja Dauri maapoegadega. Seljaosa on puhvpruun, märgatavate lainetega. Kõhu ja küljed on hallikasookri värvi.

Esineb Tien Shani ja Pamir-Alai mäenõlvadel, 500-800-3000-3300 m kõrgusel merepinnast.

Richardsoni gopher (Spermophilus richardsonii)

Keha pikkus 35–46 cm koos saba kaaluga jääb vahemikku 400–600 g. Isaste suurus on suurem kui emastel. Ülakeha on pruun, alakülg on valge või helehall.

Elupaik hõlmab USA põhjaosa ja Kanadat.

Cascade Mountain Gopher või Cascade Ground Orav (Callospermophilus saturatus)

Keha pikkus on 29-32 cm, kaal on vahemikus 200-350 g. Karusnahk on tumehall-pruun. Külgedel on mustaga raamitud valged triibud.

Leitud Briti Columbia (Kanada) ja Washingtoni osariigi (USA) kaskaadimägedest.

Tähniline orav (Spermophilus suslicus)

Keha pikkus 17–26 cm, lühike saba, 3–5,5 cm, kaal kuni 500 g. Isased on suuremad kui naised. Pea on suur, silmad suured. Kõrvad on vähenenud. Käpad on lühikesed. Karusnahk on lühike ja hõre, pikk ainult sabal. Selg on helge, kirju: hallikaspruunil või pruunil taustal on hajutatud valgeid või kollaseid laike. Pea ülaosa on sama värvi kui seljaosa. Silmade ümber on hele rõngas, silmade all on pruunid laigud. Kael ja pea on alt valged. Kõht on helehallist ookerkollaseni.

Elab Ida-Euroopa steppides ja metsastepis Doonau ja Pruti juurest Volga keskjooksuni.

Pika sabaga maaorav ehk Eversmani kikk (Spermophilus undulatus)

Suured liigid kehapikkusega 20–32 cm, kaaluga 300–500 g. Saba on kohev. Suurus ja kaal suurenevad levila ida- ja põhjasuunas. Tagakülg on pruunikas buffy, küljed ja õlad on roosakad. Kõht on helge, punakaskollane.

Elupaigaks on Ida-Tien Shan, Dzhungarskoe Alatau, Tarbagatai mäed, Lõuna-Siberi, Transbaikalia, Mongoolia, Hiina.

Kivine ehk kivist jahvatatud orav (Spermophilus variegatus)

Keha pikkus on 43–54 cm, kaal 600–850 g. Isased on suuremad kui naised. Karusnahk on värvitud ilusa mustriga mustjaspruuniks.

Liik on levinud USA edelaosas Mehhikosse.

Mees ja naine: peamised erinevused

Seksuaalne dimorfism oravates on nõrk. Mõne liigi isasloomad on suuremad kui naised..

Käitumine

Goferid on maapealsed. Nad elavad tavaliselt kolooniates, urgudes, mida nad ise kaevavad. Naaritsate pikkus ja struktuur erineb erinevatel oravate liikidel ja sõltub nende elupaigast. Liivmuldadel on urgud pikad, kuni 15 m ja umbes 3 m sügavad. Tihedatel savipinnastel ei ületa need 5–7 m. Künka sees on pesakamber, mida ääristavad kuiva rohuga tõukud. Goferite harjumus on teada, et nad seisavad ohu korral tagajalgadel ja vilistavad..

Noored loomad on aktiivsed 9-10-15-16 tundi, täiskasvanud jätavad oma urgud kaks korda päevas: 1-2 tundi pärast koidikut ja 14-15 tundi enne hämarust. Talveunes lebavad täiskasvanud isased ja emad, kes ei sünnitanud, juuli alguses, naised pärast sünnitust - augusti alguses jäävad noored loomad aktiivseks kuni septembri alguseni.

Paljundamine

Oravate talveunne lõpeb märtsi lõpus ja aprilli alguses. Esimesed ärkavad isased. Pärast emaste ärkamist algab paaritumisperiood, sel ajal on sageli isaste vahel tülisid.

Raseduse kestus on 25–28 päeva, aprilli lõpus sünnivad esimesed beebid. Haudes on neid 2 kuni 9, keskmine kaal on 4,5 g, keha pikkus 3,5-4 cm.

8.-9. Päeval avavad beebid silmad, 15.-16. Päeval on nad karusnahaga kaetud. Need ilmuvad naaritsadest mai lõpus. Noorte loomade asustamine algab juuni keskpaigast. Emased kaevavad järglaste jaoks ajutisi urke.

Looduslikud vaenlased

Varem olid röövtoiduliste imetajate (näiteks stepituhkru) ja lindude (stepikotkas, päkapikk) peamine toit. Rahvastiku vähenemise tõttu on see roll vähenenud.

Huvitavaid fakte:

  • Karusnahakaubanduse objektiks on suured oravate liigid. Varakevadised nahad jäljendavad naaritsat. Kollane jahvatatud oravarasv on söödav ja seda kasutatakse ka tehnilistel eesmärkidel.
  • Gofereid kasutatakse spetsiaalseks spordijahiks - varminting (ülitäpse laskmise tüübid pika ja ülipika vahega närilistel (marmotid, oravad, rotid ja muud väikesed loomad).
  • Paljud jahvatatud oravate liigid on teravilja-, meloni- ja köögiviljakultuuride kahjurid, samuti looduslikud patogeenide kandjad nagu katk, tulareemia, brutselloos.

Lisateave Hüpoglükeemia